Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

lauantai 22. syyskuuta 2012

Ongelman hahmottaminen




Tapamme hahmottaa ongelmaa rajoittaa usein kykyämme löytää sille ratkaisu.



Paperilla on yhdeksän pistettä alla kuvatulla tavalla. Tehtäväsi on yhdistää kaikki pisteet neljällä suoralla viivalla ilman, että nostat kynän paperista tai että piirrät saman viivan toistamiseen. Yritä miettiä ratkaisua tähän kysymykseen viiden – kymmenen minuutin ajan ennen kuin katsot ratkaisun. 









Yleensä ihmiset aloittavat aina jostain nurkasta ja piirtävät kolme viivaa pitkin neliön reunoja, kunnes he huomaavat. Yksi piste jää tällä tavalla tavoittamatta. 








Tässä vaiheessa mieli voi ahdistua. Mitä enemmän yrität ratkaisuja, jotka eivät toimi, sitä turhautuneemmaksi voit tulla.



Kun näet tai oivallat ratkaisun, syntyy yleensä ahaa-elämys. Se liittyy oivallukseen siitä, että ratkaisu piilee viivojen pidentämisessä niin, että ne ulottuvat osittain myös pisteiden muodostaman kuvitteellisen neliön ulkopuolelle. ”Tavanomainen taipumus on nähdä yhdeksän pisteen muodostama neliönmallinen kuvio ongelman ratkaisukenttänä pikemminkin kuin nähdä pisteet koko paperin näkökulmasta ja oivaltaa ratkaisu. 

 




Jos ajattelet mekaanisesti ja rajoitut yhdeksän pisteen alueelle – et näe ongelmaa kokonaisuudessaan, etkä löydä ratkaisua. Törmäämme tähän ongelmaan jatkuvasti elämässämme. Toimimme yleensä hyvin automaattisesti oletustemme pohjalta – emme näe tilannetta kokonaisuutena. 



Jos haluamme nähdä asiat selkeämmin sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat meidän on oltava tietoisia niistä totutuista urista, joihin mielemme ja ajattelumme meidät vie ja opittava lähestymään asioita uudella tavalla ilman ennakko-odotuksia avoimin mielin.
 

Saatat tarpeettomasti rajoittaa omaa oppimistasi ja kasvuasi ja kykyäsi tehdä muutoksia elämääsi, koska sinua ohjaavat vanhat uskomukset, tunteet ja ajatukset – et näe omia mahdollisuuksiasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti