Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kevytpaastolla terveyttä ja elinikää.




Katselin kun Michael Mosley ohjelmassa Syö, paastoa ja elä pitempään, tutustui viimeisimpiin tutkimuksiin kaloreiden rajoittamisen vaikutuksesta terveyteen.

Laman aikana 1930-luvulla Amerikassa, kun oli pula ravinnosta, elinikä ei laskenut vaan elinajan odote nousi hämmästyttävät 6 vuotta. Lukuisissa eläinkokeissa on huomattu, että rajoittamalla kalorien saantia niiden elinajanodote nousee selvästi. Vasta nyt on alettu vähitellen ymmärtää kaloreiden rajoittamisen ja pitkäikäisyyden välinen yhteys.


IGF-1 säätelee solujen jakautumista


IGF-1 hormoni saa solut jakautumaan. Kun IGF-1:n määrä vähenee, solujen jakautuminen hidastuu ja elimistö alkaakin korjata vanhoja soluja. Samalla korjautuvat mahdolliset DNA:n vauriot.



Kun syömme normaalisti paljon proteiineja, solumme käyvät kovilla kierroksilla.


Paasto kuluttaa glukoosivarastot ja elimistö alkaa polttaa rasvaa energiaa saadakseen. Kolmen ja puolen vuorokauden paaston aikana Michael Mosley IGF-1 taso laski noin puolella. Paaston vaikutus oli kuitenkin lyhytaikainen. Pysyvien tulosten saaminen edellyttäisi kerran kuussa tapahtuvaa paastoamista.


paasto puolitti IGF-1 arvon




Energian saannin rajoittaminen vähentää merkittävästi useimpia syöpiä, sydän ja verisuonitauteja ja diabetesta sekä muistisairauksia kuten Alzheimerin tautia. Näin eliniänodote nousee selvästi ja myös elämänlaatu paranee.



Säännöllisten paastojen ja jatkuvan ruokavalion lisäksi on kehitetty vuoropäiväpaasto. Joka toinen päivä on paastopäivä, jolloin nautitaan vain yksi ateria. Naiset 400-500 kaloria ja miehet 500-600 kaloria. Ruokapäivinä saa syödä vapaasti. Ruokapäivien ravinnon rasvaisuus tai keveys ei vaikuttanut hyvin tulosten saantiin. Vuoropäiväpaastolla saavutetaan selvä painon lasku, veriarvojen paraneminen ja kolesteroliarvojen paraneminen.
vuoropäiväpaasto



Tämä paastopäivän annos ei vaikuta kovin pahalta.


paastoannos



Kun energiansaantia rajoitetaan jaksoittain hiirten muisti ja oppimiskyky säilyvät paljon pitempään. Aivot hyötyvät enemmän vuoropäiväpaastosta kuin kalorien jatkuvasta laskemisesta.


nälkä virkistää aivoja


Michael Mosley toteutti 5/2 paaston eli viitenä päivänä syödään normaalisti ja 2 päivänä vain 600 kilokaloria. Michael Mosley ongelmia olivat korkea verensokeri, korkea kolesteroli ja korkea IGF-1. Viiden viikon 5/2 paaston vaikutukset ylittivät odotukset. Paino laski 6 kiloa. Rasvaprosentti laski 27%:sta 19%:iin. IFG-1 puolittui ja verensokeri sekä kolesteroli laskivat normaaleille tasoille.





Tämä 5/2 paasto vaikuttaa sellaiselta mitä pitää kokeilla. Ongelmana on oppia toteuttamaan jotain tällaista normaaleista rutiineista poikkeavaa. Olen tänään ollut paastolla eli vähäisellä ravinnolla ja se tuntuu kyllä oudolta, varsinkin kun tätä kirjoittaessa ja miettiessä tulee syöminen jatkuvasti mieleen. Saas nähdä miten käy.

2 kommenttia:

  1. Miksi urheilijat hakevat IGF-1 lisistä terveyttä? Blondi ei ymmärrä ristiriitaa...

    VastaaPoista
  2. Hei! Täällä yksi joka on jo "hukannut" kymmenen kiloa tammikuun alussa alkaneen 5:2sen mukana. Tuntemuksista kirjoittelen blogia, tervetuloa osoitteeseen http://seikkailu52.blogspot.com

    VastaaPoista