Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Sotkulausetesti



Kuvittelepa, että sinut on pyydetty testiin. Kuljet pitkin käytävää ja tulet ovesta ja istuudut pöydän ääreen. Edessäsi on paperiarkki, johon on listattu viiden sanan ryhmiä. Haluan, että teet ryhmistä kieliopillisesti oikeita nelisanaisia lauseita niin nopeasti kuin mahdollista. Tätä sanotaan sotkulausetestiksi. Oletko valmis?


1. huolissaan mies aina nainen oli

2. Floridasta usein appelsiinit lämpötila tulevat

3. pallo hitaasti sekoittaa tänne heitä

4. vanhat nämä korvaa antaa kengät

5. ihmisiä katsoo joskus tarkkailee hän

6. yksinäisiä heistä hikoilee vielä tulee

7. saumaton on harmaa tasaisen taivas

8. meidän unohtuvainen pitäisi vetäytyä ei

9. laulamme bingoa pelaamme joskus me

10. aurinko rusinoista lämpötila ryppyisiä tekee



Vaikuttaa selkeältä, eikö vain? Usko tai älä, mutta testin tehtyäsi olisit kävellyt ulos käytävää pitkin hitaammin kuin olit kävellyt sisään. Testi olisi vaikuttanut käytökseesi. Kuinka? Katsotaanpa sanalistaa. Listaan on ujutettu sellaisia sanoja kuin ”huolissaan”, ”Floridasta”, ”vanhat”, ”yksinäisiä”, ”harmaa”, ”bingoa”, ja ”ryppyisiä”.

Ajattelit, että teetän sinulla vain kielitestin. Mutta itse asiassa sain aivojesi ison tietokoneen – adaptiivisen alitajunnan – miettimään, millaista on olla vanha. Alitajuta ei kertonut muille aivoillesi äkillisestä kiinnostuksestaan, mutta se otti kaiken tämän vanhuuspuheen niin vakavasti, että siihen mennessä, kun olisit lopettanut ja kulkenut käytävää pitkin, olisit käyttäytynyt kuin vanhus. Olisit kävellyt hitaasti. Tämän kokeen on laatinut psykologi nimeltä John Bargh. Itse asiassa siitä on tehty lukuisia mielenkiintoisia muunnelmia. '

Kirjasta Välähdys : Malcolm Gladwell



Vaikuttaa uskomattomalta, että meihin voidaan vaikuttaa näin helposti. Niin se vain kuitenkin on. Tähänhän kaikki mainontakin pyrkii - vaikuttamaan alitajuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti