Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Terveys on seurausta älykkyyden myönteisistä ja kielteisistä impulsseista



Terveys on aina tietoisuudesta virtaavien kielteisten ja myönteisten impulssien summa. Ihminen on, mitä hän ajattelee. Tyytyväisen ihmisen ajatukset ovat enimmäkseen myönteisiä. Masentuneen ihmisen ajatukset ovat taas surullisia. Tähän arvioon sisältyvät kaikki mielentilamme, päivän aikana kokemamme vihan, kateuden, ahneuden, ystävällisyyden, myötätunnon, hyväntahtoisuuden ja rakkauden tunteet. Ne ovat vain ajatuksia. Kun joku niistä vallitsee, se luo vastaavan mielentilan, ja kuten olemme havainneet, vastaavan psykofyysisen tilan.

Voimme itse asiassa ilmaista psykofyysisen yhteyden yhdellä lauseella: jokaista tietoisuuden tilaa vastaa tietty fysiologinen tila. Jos ihmisen ajatukset ovat esimerkiksi vihamielisiä, ne heijastuvat mielialaan, kasvojen ilmeisiin, käytökseen ja siihen, miltä olo fyysisesti tuntuu: Hän murjottaa, on kärsimätön, hänen kanssaan on vaikea tulla toimeen, mahaan erittyy liikaa mahanesteitä ja verenkiertoon runsaasti adrenaliinia ja hänelle voi kehittyä mahahaava ja verenpainetauti. Tarkkaavaisen kanssaihmisen on helppo aivan kirjaimellisesti lukea hänen ajatuksiaan. Ja elimistön solut rekisteröivät ne vielä tarkemmin.

Lääketieteen tohtori Deepak Chopra kirjoittaa psykofyysisestä yhteydestä kirjassaan Miten saan terveyttä ja henkistä hyvinvointia:

Useimmilla ihmisillä psykofyysinen yhteys toimii melko sattumanvaraisesti. Ajatukset syntyvät vuorovaikutuksesta ympäristön kanssa ja ne joko parantavat tai huonontavat ihmisen terveyttä ja näkyvät mielialojen vaihteluna, sairaalloisuutena, varsinaisina sairauden oireina ja elimistön rappeutumisena, jota nimitämme vanhenemiseksi. Vain pientä osaa siitä voi hallita tietoisesti. Ilmeisesti kuitenkin jotkut ajatuksemme ovat hallinnassamme, ja jo se antaa mahdollisuuden oikeansuuntaiselle kasvulle, oman itsen hallinnalle.

Itsen hallintaa on perinteisesti nimitetty ”valaistumiseksi”. Käsitettä ymmärretään kovin huonosti. Valaistuminen tarkoittaa yksinkertaisesti psykofyysisen yhteyden hallintaa. Kehittynyt mieli ei alistu huonon terveyden satunnaisiin ilmiöihin. Se hallitsee omat ajatuksensa. Sen vuoksi ajatukset ovat terveitä ja tyytyväisiä. Senkaltainen hallinta ei ole mitenkään kummalista tai ”epänormaalia”. Se on vain normaalin ajatusten hallinnan taidon laajentamista. Kun luonnollinen taito saa mahdollisuuden avartua ja kehittyä, se tavoittelee parempaa terveyttä ja suurempaa tyytyväisyyttä.

Koska elämän olemukseen kuuluu kehitys, meidän ei tarvitse tehdä mitään oikeaan suuntaan kehittyäksemme. Itsen hallinta kaikkine terveydellisine etuisuuksineen vaatii tuskin muuta kuin että sallimme mielen ja ruumiin rajattoman älykkyyden toimia paremmin yhteistyössä. Se on niiden pyrkimys. Kun lakkaamme puuttumasta asioihin ja viisaasti annamme psykofyysisen yhteyden toimia puolestamme sen sijaan, että se toimisi meitä vastaan, mieli suuntautuu oitis parempaa terveyttä kohti.



Kun siis annamme itsemme tervehtyä – niin tervehdymme.



Meissä jokaisessa oleva luonnon parantava voima on suurin voima parantumisessa. – Hippokrates

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti