Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Huomion siirtäminen

Huomion siirtämisen taito



Huomion siirtäminen on ihmisen perustaito. Se on jokaisella meistä ja jo pieni lapsi osaa sen. Lapsi osaa sen varsin hyvin. Lapsen saa rauhoittumaan, auttamalla häntä siirtämään huomio pois pahaa mieltä tuottavasta asiasta. Myöhemmin tämä hieno inhimillinen taito unohtuu. Sen käytöstä tulee niin automaattista, että emme sitä enää huomaa, emmekä muista sen olemassaoloa. Näin emme osaa ottaa sitä käyttöön, silloin kun sitä tarvitaan; kun meillä on paha mieli ja tarvitsemme helpotusta oloomme.

Se mihin keskitymme, lisääntyy mielessämme. Kuvittelemme, että ajattelemalla, pohtimalla ongelmiamme selvitämme niiden syyn ja pääsemme niistä eroon – ei,ei,ei tämä on pahemman laatuinen harha, joka meille on muodostunut. Viime vuosisadalla vallalla olleet psykologiset uskomukset ja median opit ovat suuri syypää tähän harhaan. Ei ihmisen mieli ja aivot löydä tällä tavalla ratkaisua – tämä tiedetään tänä päivänä psykologiassa ja aivotutkimuksessa. Mielemme löytää yhä uusia muistoja ja malleja vastaavista tilanteista, joissa meillä oli samanlaisia ongelmia ja pian olemme paljon syvemmällä vaikeuksissa kun alun alkua olimmekaan. Alkuperäinen ongelma ja murhe on jo unohtunut, mutta mieli onkin kaivanut esiin vanhoja traumoja ja ne pääsevät nyt vapaasti valloilleen.

huomaa puut

Harjoittele siis huomion siirtämisen taitoa


Tee se nyt heti. Valitse kohde, katso vaikka ulos ikkunasta, mitä näet. Valitse kohde, minä näen puun, tarkkailen sitä. Tarkkaile kohdettasi, nauti siitä, ihmettele, ihastele, odota mitä mielikuvia mielesi siitä tarjoaa sinulle. Kohteessa kannattaa viipyä niin kauan, että mieli ehtii tarjota siitä sinulle mielikuvia, 30sekunttia sanotaan, minä viivyn itse kauemmin, ei minulla ole niin kiire, jotain kivaa saattaa ilmaantua ja pääsen paremmin irti siitä mistä haluan eroon. Kun olet tarkkaillut kohdettasi tarpeeksi, valitse uusi kohde ja tee samoin. Jatka näin ja huomaat kohta osaavasi siirtää huomiosi sinne minne haluat. Eikö ole hieno taito, hallitset itse itseäsi. Et ole mielesi armoilla, vaikka siltä tuntuikin, kun olit murheissasi.

Keskittäessäsi huomiosi sinussa herää assosiaatiota huomiosi kohteeseen. Muistot elämästäsi ovat tallentuneita assosiatiivisesti muistiin. Näin muistot ja mallit heräävät assosiaatioketjuina. Tämä on psyykeen automaattista perustehtävää, jonka avulla tulkitset maailmasta tulevia aisti-impulsseja ja rakennat todellisuuttasi. Muuttamalla huomiosi kohdetta rakennat erilaista todellisuutta. Teet tätä koko ajan, et vain tiedosta asiaa koska se on niin automaattista. Voit kuitenkin myös itse tietoisesti ohjata asiaa, kun vähän harjoittelet.

Valitset koko ajan, mitä tavaroita ostat ja mitä musiikkia kuuntelet. Voit yhtä hyvin valita, mitä ajatuksia ajattelet. Eikö tämä ole hurjaa, tämä on todellista vapautta. Miksi emme käytä sitä? Vaikeita tunteita ei tarvitse sietää olenkaan niin kauan, kun me yleensä teemme. Onko kukaan kertonut sinulle tästä mahdollisuudesta? Olet täysin vapaa siirtämään huomiosi itsellesi mieluisiin asioihin koska tahansa. Ja kun teet niin, paha olo, huonot tunteet vähitellen unohtuvat ja häviävät. Pienellä harjoittelulla pystyt muuttamaan huonot tunteet paremmiksi ja vähitellen hyviksi – miksi et tekisi niin. Älä pelkää, mitään kauheaa ei tapahdu, vaikka tuletkin paremmalle tuulelle. Vaikka elämä tuntuu vähän valoisammalta, älä pelkää. Kyllä elämä järjestää myöhemmin huonoa oloa, jos sitä todella kaipaat ja vaikket kaipaisikaan.

On hyvä harjoitella tätä taitoa silloin kun olo on kohtuullinen. Silloin on riittävästi voimia harjoitella, pahoissa tuskissa voimia ja uskoa ei tahdo löytyä, jos asiaa ei ole ennakkoon harjoitellut. Toisaalta taas motivaatiota ei aina löydy silloin, kun asiat ovat riittävän hyvin.



siirrä huomio kesään, se on tulossa

Meillä on siis olemassa erityinen huomion siirtämisen taito, joka tosin on harjoittelun puutteessa monella varsin huonosti kehittynyt, eikä sen olemassaoloa yleensä muista silloin kun sitä tarvitsee. Harjoitellaan nyt sitä kesää odottaessa. Olen aivan varma, että tätä taitoa vielä tarvitaan.


Kohta kesä on tällä
Kohta kesä on täällä, mutta siitä voi nauttia jo ennakkoon ajatuksissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti