Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

maanantai 28. marraskuuta 2011

Positiivinen ajattelu - negatiivinen ajattelu

Positiivinen ajattelu leimataan Suomessa yleensä hölynpölyksi, haihatteluksi jne. Negatiivinen ajattelu sitä vastoin on ihan järkevää ajattelua. Missä vaiheessa ja miksi ajattelumme ja asenteemme ovat muodostuneet tällaisiksi?



Täällä kylmässä pohjolassa ei ole oikein osattu iloita, eikä se ole ollut suotavaakaan. Itku pitkästä ilosta, meille on opetettu.



Negatiivinen ajattelu nähdään järkevänä varautumisena vaikeuksiin. Ennakoidaan mahdollisia vaikeuksia, että osataan varautua niihin. Uskotaan, että kun vain käy lävitse kaikki mahdolliset vaikeudet ja varautuu niihin, on paremmin valmistautunut tulevaisuuteen. Vaikeuksiin pitää varautua - ei onnistumisiin. Jos onnistuu, niin siinä tilanteessa pystyy elämään ilman valmistautumista - uskotaan. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa sillä monet lottovoittajat eivät tule onnellisiksi.



Negatiiviset ajatukset saavat meidät kuitenkin negatiivisten tunnetilojen valtaan - tunnemme olomme yhä huonommaksi, negatiivisemmaksi. Huolehdimme yhä enemmän siitä mitä kaikkea kauheaa, huonoa voi tapahtua ja voimme yhä huonommin. Nämä ajatukset ruokkivat yhä enemmän toisiaan. Aivoihimme syntyy yhä enemmän negatiivisia mielikuvia virittäviä kytkentöjä. Yhä useammat asiat tuntuvat vaikeilta, negatiivisilta, onnettomuus vaanii kaikkialla. Kun olemme ajatelleet tällä tavoin vuosia on negatiivisten kytkentöjen määrä aivoissa halitseva. Vähitellen kaikkia asiat liittyvät negatiivisiin mielikuviin , kytkentöihin.
kytkentöjä aivoissa

On selvää, että negatiivinen ajattelu ei lähde pelkästään Pohjoismaisesta perinteestä. Ihmisen evoluutio on keskittynyt eloonjäämiseen ja suvun jatkamiseen. Tässä työssä varautuminen huomiseen on toiminut hyvin. On kannattanut miettiä ja suunnitella miten ruokaa, juomaa ja suojaa riittää pitemmälle tulevaisuuteen. Miten selviämme tulevista ongelmista, joita on ollut aikoinaan varsin paljon. Nämä asiat näkyvät tänä päivänä geeniperimässämme. Olemme ylihuolehtivia, murehtivia, negatiivisia tässä uudessa tilanteessa, joka ei ole niin vaikea kuin oli joitakin satoja tai tuhansia vuosia sitten.



Negatiiviset ajattelumallit hallitsevat elämäämme. Löydämme pienistä asioista paljon murehdittavaa. Mitä paremmin asiamme ovat sitä pienemmistä asioista löydämme murehdittavaa. Negatiiviset ajattelumallimme laukeavat yhä pienemmistä murheista - kun suuriakaan murheita ei ole. Kun meitä todella kohtaa joku todellinen murhe esimerkiksi vakava sairaus, emme yleensä enään murehdi turhia pikkuasioita, kun meillä on jotain todellista murehdittavaa. Moni onkin vaikeuksien voittamisen kautta oppinut suhtautumaan asioihin realistisemmin. Enään ei murehdi turhista ja löytää iloa ja onnea tavallisistakin asioista. Sääli vain, että tämä on turhan rankka tie oppia asioita. Toisaalta en tiedä oppiiko ihminen tätä muuten kun vaikeuksien kautta.

Nauti elämästä


Kuka antaa meille luvan ajatella positiivisesti, lakata murehtimista ja nauttia elämästä. Ei mikään auktoriteetti näillä näkymillä - meidän on itse kunkin tehtävä se itse. Anna siis itse itsellesi lupa luopua negatiivisesta ajattelusta ja ala suhtautua itseesi ja maailmaan ympärilläsi positiivisemmin. Olet ihan kelvollinen ihminen. Maailma on ihan mallillaan ja se mikä ei ole, muutetaan sitä paremmaksi. Yksinkertaisesti ala nauttia elämän jokaisesta hetkestä. Se kannattaa varmasti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti