Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Unohtamisen taito

Katselin televisiosta tiededokumenttia unohtamisen taito . Unohtamisen taito – taito, jossa olen ollut liiankin hyvä. Kehitin unohtamisen taidon jo lapsena ja hioin sitä opiskeluaikana. No ihan tästä ei dokumentissa ollut kysymys.

Aina löytyy jotain mielenkiintoista uutta tietoa. Ohjelmassa käsiteltiin tuskallisten muistojen lieventämistä ja mahdollista poistamista. 

Kun koemme jotain, aivot tallentavat tapahtumat.  Pelko on tärkeä ominaisuus. Se ohjaa käyttäytymistä pelottavissa tilanteissa ja suojaa yksilöä. Pelon tunne vahvistaa vaarallisesta tilanteesta tallennettua muistijälkiä. Tunteen voimakkuus tulkitaan aivoissa viestinä siitä, että muisto on tärkeä. Tärkeät muistot tallennetaan pitkäkestoiseen muistiin.

Yksittäisestä tilanteesta syntyvät muistot eivät tallennu tiettyyn paikkaa kokonaisuutena, vaan eri osat muistoa tallentuvat eri puolille aivoja – pirstaleina. Kun muistelemme asiaa, aivot rakentavat muistot uudelleen näistä palasista. Useat osat aivoista aktivoituvat siis muistoja luotaessa.

Mantelitumake määrittelee miten voimakas tunnelataus kokemukseen sisältyy. Jos kokemukseen sisältyy tunnetta, mantelitumake viestii hippokampukselle, että muisto on tärkeä ja hippokampus  tallentaa sen pitkäkestoiseen mustiin.
Propranololi vähentää adrenaliinin määrää elimistössä. Adrenaliinia erittyy pelon tai stressin yhteydessä. Adrenaliini on keskeistä pelkomuistojen synnyssä. Adrenaliini voimistaa tunteita kun tilanne koetaan kielteisenä. Voimakas tunne vahvistaa muistijälkeä. 


Propranololi estää voimakkaan tunteen aiheuttaman muistijäljen muodostumisen. 

Propranololi asettuu samoihin reseptoreihin ja estää näin adrenaliinin kiinnittymisen reseptoreihin. Propranololi estää traumaattisen muiston syntymistä, jos se annetaan heti esim. onnettomuuden jälkeen. 

Nykyään tiedetään, että pitkäkestoiset muistot ovat muokattavissa. Itse asiassa aina kun muisto muodostetaan uudestaan aivoissa, se tulee aktiiviseksi ja se muokkautuu – enemmän tai vähemmän ja muokkautunut muisto tallennetaan takaisin muistiin. Useimmiten muistoa muokataan niin vähän, että tuntuu siltä, että muisto säilyy muuttumattomana.
muiston lievittäminen
Kokeessa potilaille annettiin Propranololia, jonka jälkeen heidän piti kirjoittaa traumaattisesta muistosta yksityiskohtaisesti – toisin sanoin aktivoida traumaattinen muisto, jotta sitä voi muokata. Nyt kun adrenaliinin vaikutus estetään propranololilla, muistoon liittynyt voimakas tunne estetään ja se tallentuu vähemmän traumaattisena – tavallisena tapahtumana. Näin kävi hoitojakson aikana suurimmalle osalle potilaista myös Joel Coutulle. Tunneside muistoon hälventyi. Tulos näkyi selvästi myös fysiologisissa mittauksissa, joissa tutkitaan lihasjännitystä, sydämen sykettä ja ihon sähkönjohtavuutta. Kun pelkomuistot aktivoituvat, arvot nousevat rajusti. 

Muistot eivät hävinneet, mutta muistot eivät enää herätä sellaisia emotionaalisia tuntemuksia kuin aikaisemmin.
Vaikeata muistoa voidaan vastaavalla tavalla käsitellä myös terapeuttisesti, aktivoimalla muisto ja muuttamalla siihen liittyviä miellepiirteitä. Näin voidaan vähitellen muuttaa muiston voimakkuutta ja muistoon liittyviä mielteitä. Silmänliiketerapialla mantelitumakkeen ja limbisen järjestelmän toiminta rauhoittuu ja aivojen kongnitiivinen järjestelmän toiminta normalisoituu. Muistot on helpompi kestää ja hyväksyä.

Pelkomuisti tallentuu CDK5 entsyymin avulla

Saksalainen Andre Fischer on löytänyt entsyymin CDK5, jonka avulla pelkomuisto tallentuu. Pelkoa herättävistä tapahtumista syntyy pelkoa sisältäviä muistoja niin kauan kun entsyymi CDK5 vaikuttaa. Jos pystymme estämään CDK5-ensyymin toiminnan pelkomuiston pitäisi pyyhkiytyä tai menettää tehonsa. Tämä on saatu aikaan hiirikokeissa. 

Näyttää siis siltä, että lähitulevaisuudessa tuskallisten muistojen lieventäminen ja poistaminen on mahdollista myös lääkkeiden avulla.

1 kommentti:

  1. Not sure if this is german, but just wanted to know? My is Joel Coutu not Coutulle....

    Thank-you
    Joel Coutu
    Fauconbleu65@hotmail.com

    VastaaPoista