Jokaisella on oma maailmansa
Ihmiset eivät huomaa hyvää itsessään ja ympärillään. Oma huomiokyky kiinnittyy ongelmiin, vaikeuksiin, sairauksiin, huoliin ja murheisiin. Tällaiseksi ihminen on kehittynyt. Elämän haittapuolien huomaaminen on elintärkeää oman elämän jatkumisen kannalta.Ilman vaaran tunnetta menehtyisi helposti niin kaupungissa kuin viidakossa. Näin psyykkinen järjestelmäsi on rakentunut havaitsemaan epäilyttäviä ja poikkeavia tapahtumia. Eloonjäämisen kannalta tärkeimmät tapahtumat saavat aina etusijan – huomaat ne. Siksi sinunkin psyykkinen järjestelmäsi keskittyy ensisijaisesti huomaamaan vaikeuksia, ongelmia ja puutteita.
Yksilö ei näe maailmaa kaikessa laajuudessa, vaan psykososiaalinen järjestelmä leikkaa pois suuren osan todellisuudesta. Aivot eivät niinkään tuota ajatuksia, vaan siivilöivät vastaanotettua informaatiota ja paketoivat ne luovasti mielekkäisiin paketteihin, jotka sitten ilmestyvät tilanteen tullen mielemme näyttöpäätteelle. Ensimmäiseksi ilmestyy aina se asia, jonka automaattinen psyykeesi arvioi kiireellisemmäksi huomioida.
Tulemme joka hetki siis tietoiseksi vain kapeasta todellisuuden siivusta. Tämä ei ole paha asia. Näin pysymme parhaiten elossa ja informaation määrän vähentyessä koemme, että meistä tulee yksilöitä. Maailma ei virtaa meihin suoraan kaikessa yltäkylläisyydessään. Muuten olisimme kykenemättömiä toimimaan, ajattelemaan ja ideoimaan itsenäisesti.
Oletko huomannut, miten katseesi poimii valtavasta informaatiovirrasta sellaiset asiat, jotka kiinnostavat juuri sinua? Vieressäsi olevaa kiinnostavat aivan eri asiat. Näet sitä mitä haluat nähdä. Tavoitteemme, ajatuksemme, uskomuksemme ja asenteemme ohjaavat sitä, mitä loputtomasta informaatiovirrasta valikoituu nähtäväksemme. Näitä sisäisiä malleja kutsutaan psykologiassa skripteiksi. Olemme sisäistäneet lapsuudessamme ja nuoruudessamme suuren määrän malleja sen perusteella, mitä olemme elämämme aikana kohdanneet ja sen kautta oppineet. Koko tätä sisäisten mallien maailmaa kuvataan usein yleisessä kielenkäytössä oppimiseksi ja muistamiseksi.
Tässä esitetty näkökulma antaa sinulle jonkinlaisen käsityksen siitä valtavasta valikointi- ja tulkintaprosessista, joka koko ajan on käynnissä meidän sisäisessä ”systeemissämme”. Prosessin tuloksena meille välähtää mieleemme sitä mitä siinä kulloinkin näkyy. Meissä on lukematon määrä malleja (skriptejä). Osa niistä on biologisen eloonjäämisen turvaavia malleja – kuten taistele tai pakene malli vaaratilanteissa, immuunijärjestelmän reaktiot vieraita aineita vastaan, seksuaalinen kiihottuminen suvun jatkamiseksi, turvan ja suojan hakeminen jne. Sitten on ihmiskunnan historian synnyttämiä sosiaalisia malleja – hyvästä ja pahasta. Sitten meillä on juuri omaan kulttuuriimme liittyviä malleja, sekä tietysti erityisesti henkilökohtaiseen elämäämme liittyviä malleja.
Aivojen ja psyyken suorittama automaattinen informaation prosessointi on upea asia, vaikka se selvästi kaventaa tietoisen mielemme. Tämä on kuitenkin se toimintatapa, jolla ihminen toimii. Häviämme aistimusten runsaudessa, mutta voimme paremmin käsitellä ja ymmärtää sen mitä valitsemme itsellemme. Voimme myös tietoisesti kehittää ja oppia ymmärryksen laajentamista. Voimme siis muuttaa mallejamme jos ne eivät enää toimi meidän parhaaksemme. Meidän on vain paneuduttava asenteisiin, uskomuksiin ja tapaamme hahmottaa maailmaa, joka tällä hetkellä automaattisesti tuottaa sisältöä omaan mieleemme.
Ihminen ei ole tietokone, mutta ihmisen vertaaminen tietokoneeseen toimii hyvänä analogiana tänä päivänä, jolloin kaikilla on tietokoneista kokemusta. Saamme uudelleen ohjelmoida itsemme ja kirjoittaa uusia malleja (skriptejä). Ennen tietokoneaikaa puhuttiin mielen kasettien nauhoittamisesta. Vanhat mallit toimivat joskus kuin tietokonevirukset ja tuottavat mielemme täyteen kaikenlaista hälyä ja höpötystä. Ei ole hyvä jos käytössämme oleva muistikapasiteetti täyttyy turhalla roinalla.
Mielemme ja aivojen toiminnan automatisointiin ei pidä suhtautua pelokkaasti tai vihamielisesti. Ilman automatisointi emme pysyisi tekemään mitään, jos meidän pitäisi tietoisesti päättää kaikesta, kun esimerkiksi yhden askeleen ottamiseksi käytämme 200:a erilaista lihasta, puhumattakaan muista välttämättömistä elintoiminnoistamme.
NLP:ssä (neurolingvistinen ohjelmointi) puhutaan kartoista, jotka ovat eri asia kuin maasto. Me emme reagoi suoraan todellisuuteen, vaan meillä kaikilla on siitä oma karttamme, kuvamme, jonka pohjalta reagoimme tilanteisiin ja asioihin. Kun ihminen pitää omaa maailmakuvaansa totena, hän kaventaa todellisuuden omaksi käsityksekseen todellisuudesta. Ei maasto, todellisuus, rajoita ihmisiä, vaan ne valinnat ja vaihtoehdot, joita ihminen oman karttansa pohjalta pitää mahdollisina. Karttoja ei kannata arvioida huono – hyvä ulottuvuudella, vaan siltä kannalta, miten monipuolisia ja rikkaita toiminta- ja kokemisvaihtoehtoja ne ihmiselle tarjoavat. Tämä on toinen vaihtoehto kuvata samaa asiaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti