Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Aivot rakentavat todellisuutemme


Aivomme ovat todellisuutta rakentava kone. Ne vastaanottavat aisteilta informaatiota ja rakentavat niistä subjektiivisen sisäisen maailmamme.

Tulkitsemme maailmaa sen mukaan mitä uskomme näkevämme. Aivomme eivät kuitenkaan välitä meille absoluuttista tietoa - vaan oman - aivojemme - tulkinnan todellisuudesta.

Matthew Macdonald esittää kirjassaan AIVOT käyttäjän käsikirja mm. seuraavat optiset harhat. Harhat perustuvat johonkin aivojen näköaistimuksia käsittelevässä järjestelmässä olevaan aukkoon - tiettyyn automaattiseen ennakko-oletukseen, joka ei pidäkkään paikkansa, tulkintatekniikkaan, joka johtaa harhaan jne. 
 Tässä tapauksessa aivosi tekevät kaksi oikeaa havaintoa: vasemmanpuoleinen oranssi ympyrä on suurempi kuin sen siniset naapurit ja oikeanpuoleinen oranssi ympyrä on naapureitaan pienempi.
Päädyttyään tähän tosiseikkaan aivosi sokeutuvat sille tosiasialle, että oranssit ympyrät ovat saman kokoisia.Naapureitaan suurempi ympyrä näyttää suuremmalta kuin naapureitaan pienempi ympyrä.









Tarkastele ruutuja A ja B. Miltä ne näyttävät. Sanovatko aivosi sinulle, että ne ovat täsmälleen saman väriset - tuskin. On lähes mahdotonta uskoa aistimusta harhaksi muuten kuin peittämällä kuvasta kaikki muu paitsi kyseiset ruudut. Aivot olettavat hyvin sitkeästi, että kysessä on säännöllinen ruutukuvio. Voitko siis uskoa näkemääsi.





Lisää mielenkiintoisia optisia harhoja voit katsoa esimerkiksi optisia harhoja tutkivan laboratorion purveslabin nettisivuilta.

Aivojen väärät johtopäätökset - sisäänrakennetut ennakkoarviot eivät koske vain näköhavaintoja. Ennakko-oletuksemme voivat sokaista meidät tosiasioilta ja johtaa meitä harhaan millä tahansa alueella. Olkaamme siis tarkkoja - kaikki ei ole sitä miltä se näyttää ja tuntuu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti